Johan Toet raakte na zijn bekering verstrikt in religie: “Als Jezus volgen je geen blijdschap geeft, is dat een duidelijk teken”

Johan Toet was een zware drugscrimineel die in de gevangenis een ontmoeting kreeg met Jezus. Dat veranderde zijn leven en hij was overweldigd door de goedheid van God. Totdat hij als jonge christen langzaam maar zeker verstrikt raakte in religie. “Ik had altijd het gevoel dat ik van alles moest doen om God blij te maken. Op den duur besefte ik: de blijdschap die ik had, is helemaal weg.” In dit artikel vertelt Toet hoe hij afrekende met religie en de volheid in Christus leerde ontdekken. Daar heeft hij ook een boek over geschreven, getiteld: ‘Leven in de volheid.’

Johan vertelt hoe religie steeds nadrukkelijker in zijn leven kwam, nadat hij een radicale bekering had meegemaakt. Het begon in de gemeente waar hij naartoe ging. “Mij werd steeds verteld wat ik voor God moest doen en bijna niet wat God voor mij heeft gedaan. Ik heb eigenlijk altijd het idee gehad dat ik keihard mijn best moest doen voor Hem.

En ik deed ook hard mijn best. Ik ging naar alle diensten, de bidstonden, ik gaf veel geld aan de kerk. Ik deed die dingen, zodat God me zou blijven zegenen. Het maakte dat ik eigenlijk geen intieme relatie met God had, maar dat het gebaseerd was op prestatie.”

Blijdschap
Hij vertelt waar het mis ging. “Natuurlijk is het belangrijk om trouw te zijn en ik geloof heilig in het geven van tienden, maar niet om mee in de gunst van God te komen.” Johan leefde constant in veroordeling, schuld, schaamte en afwijzing. En als hij iets fout deed, voelde hij zich onwaardig om in Gods aanwezigheid te komen. “Ik wist niet wat mijn identiteit was.”

“Religie zegt steeds wat jij allemaal moet doen, terwijl genade erom draait wat God voor ons heeft gedaan!”

“Daarom ervoer ik niet de blijdschap, de vrijheid, de liefde en de genade die God voor ons heeft. Ik kwam daarentegen onder een juk van religie terecht, die mij verplichtte om hard te werken om in de gunst van God te komen. En in die gunst kom je niet door eigen werken, want het is genade, onverdiende gunst. Religie zegt steeds wat jij allemaal moet doen, terwijl genade erom draait wat God voor ons heeft gedaan!”

Het werd een gevangenis waarin Johan Toet doodongelukkig werd. Hij zei vaak tegen zichzelf: ‘Als dit God en het christendom is, dan ga ik het niet volhouden.’ Ondertussen riep hij het uit naar God: ‘Ik wil U leren kennen zoals U bent, ik wil die God die ik in de cel heb leren kennen weer terug.’

Duidelijke grens
Voor Johan Toet was er in de kerk een duidelijke grens bereikt, toen hij de voorganger iets hoorde zeggen waar hij van schrok. “De voorganger zei: ‘Als jij wil dat God iets groots doet voor jou, dan moet jij eerst iets groots doen voor Hem.’ Dat herkende ik zelf totaal niet. Toen Jezus stierf voor mij, was ik namelijk de grootste kakkerlak. Maar toch stierf Hij voor mij. Nu ben ik Zijn kind en moet ik van alles doen?”

“Toen ik vroeg aan God: ‘Ik wil U leren kennen zoals ik U ontmoet heb in de cel.’

God gaf mij de opdracht om zelf de Bijbel intensief te gaan lezen. Ik begreep niet direct alles, maar ik bleef lezen.” Daarbij is hij ook de Bijbelschool van Andrew Wommack gaan volgen, die hem verder hielp in Zijn wandel met de Heer. Hij gaf er na twee jaar zelfs les.

Totdat Toet in 2016 samen met zijn vrouw werd geroepen en gezonden en zijn eigen bediening begon. Inmiddels leeft hij in vrijheid, overwinning, voorspoed en met veel vrucht op zijn leven, vertelt hij. Hij predikt het evangelie onder andere in de sloppenwijken van Brazilië en traint daar ook veel Nederlandse groepen. Samen voorzien ze veel Brazilianen in hun materiele en geestelijke noden en winnen duizenden zielen voor Koning Jezus.

Ongelofelijk dankbaar
Hij vertelt wat het grote verschil is tussen religie en het leven in de vrijheid. “Ik ben nu zo ongelofelijk dankbaar en gelukkig met mijn relatie met God. Elke dag ervaar ik Gods liefde en de kracht van de Heilige Geest. Ik weet nu dat, zelfs als ik niets goed doe, Hij desondanks ongelofelijk veel van mij houdt.

Door dit besef wil ik alles op het altaar leggen en God elke minuut van de dag dienen. Ik ben zo dankbaar en blij. We maken soms heftige stormen mee, maar Gods goedheid glimlacht naar ons. Zijn liefde transformeert ons.”

“Ik hoef ook niet meer overal spreekbeurten aan te nemen. De tijd die ik daarin stop, kan ik namelijk ook stoppen in de relatie met mijn Vader.”

“Mijn vrouw en ik kijken elkaar vaak aan: wat zijn we toch gezegend. We moeten onze kinderen en kleinkinderen missen door het leven als evangelisten maar de liefde van de Vader overstijgt het. Juist omdat ik de liefde van de Vader voor mij ken, heb ik ook een bewogenheid voor de mensen hier. Vaak stoppen we met de auto voor die ene, omdat we dan ervaren dat er een nood is.”

“Ik hoef ook niet meer overal spreekbeurten aan te nemen. De tijd die ik daarin stop, kan ik namelijk ook stoppen in de relatie met mijn Vader. Die tijd moet je altijd beschermen, anders kan het evangelie een soort ‘carrière maken’ worden. Terwijl wat je doet, nooit vervangen mag worden voor wie je bent. Vaak zeg ik: ‘Vandaag is de tijd voor alleen mijn Vader en ik.’”

Onderwijs
Johan Toet geeft veel onderwijs en heeft zowel een boek ‘Leven in de volheid’ als een studiegids One Basics uitgebracht, waarmee mensen in Nederland getraind worden om te groeien in hun autoriteit en identiteit.

Zo kunnen mensen gratis studies volgen of studies geven in kleine groepen.

Speciaal voor de lezers van revive.nl kunnen de boeken gratis besteld worden, zonder verzendkosten. (Deze actie geldt voor de eerste honderd aanmeldingen.) Mail naar info@revive.nl.

Reacties

  1. Wat een geweldige getuigenis van wat een Levensveranderende andere manier van denken kan bewerken.
    Mede door het onderwijs van http://www.CharisBibleCollege.nl
    Kijk voor meer over Johan & Brenda hun getuigenis op YouTube kanaal van AndrewwommankNL https://youtube.com/user/AndrewWommackNL en zoek onder getuigenissen. Nog veel meer -niet vertaald- is te vinden op http://www.awmi.net onder meer hier https://www.awmi.net/video/event-video-archives/?event=healing-is-here&yn=2021&sn=10

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen