Karim Landoulsi zag op De Betteld ‘paniek’ bij de tienernazorg: “Tieners zeiden massaal: ‘Wij hebben God nodig’”

Karim Landoulsi was afgelopen week spreker bij de jeugddiensten van Royal Adventure op De Betteld. Daar waren 250 tieners, waarvan velen God nog niet persoonlijk kenden. “Wat er gebeurde was ongelofelijk. Overal moesten bidders vandaan gehaald worden, omdat God zo aan het werk was.” Landoulsi vertelt over wat hij meemaakte waarom juist deze ‘moeilijke’ doelgroep zo hongerig is naar God.

Het thema van deze week was ‘a touch from heaven’. Dat was tegelijkertijd ook de missie: tieners in aanraking brengen met God. “Het is altijd tijdens de eerste dienst belangrijk om scherp te zijn: ‘wie zijn deze tieners, hoe staan ze erin en waar gaan we naartoe?’” De ene groep is meer enthousiast vanaf het begin dan de andere.

“Tijdens de eerste avond begon ik met de boodschap dat we een aanraking van de hemel nodig hebben in ons leven. Mozes kwam op een punt te staan dat hij echt een aanraking van de hemel nodig had toen hij voor de zee stond. Door een aanraking van de hemel splitste de zee. Saulus kreeg ook een aanraking vanuit de hemel en hij veranderde van een vervolger in de schrijver van bijna het hele Nieuwe Testament.”

“Ik denk dat tweederde van de tieners naar voren kwamen, zo’n tweehonderd tieners. Ze kwamen verlangend naar God.”

De week begon meteen heel bijzonder, vertelt Karim. “Ik heb een oproep gedaan aan de tieners: ‘Wie heeft een aanraking van God nodig?’ Ik denk dat tweederde van de tieners naar voren kwamen, zo’n tweehonderd tieners. Ze kwamen verlangend naar God.”

“Ik maak altijd een grap: ‘het is belangrijk dat er paniek is bij de nazorg, want dan is God aan het werk.’ Dat was het geval. Overal werden bidders gehaald omdat God zo aan het werk was.”

Uur in de rij
Tieners stonden soms een uur in de rij voor gebed. Zelfs in de rij werden velen al aangeraakt, merkte Landoulsi. “Sommigen bleven na het gebed ook nog een uur zitten. Gewoon, omdat God daar was. Het was ongelofelijk, en dit was pas dag 1.”

Landoulsi merkte in de gesprekken met de tieners dat de coronaperiode voor velen zwaar is geweest. Ook staan velen voor lastige keuzes, omdat er zoveel stemmen zijn om hen heen. “Wel of niet vaccineren, wel of niet naar de kerk. Er zijn stemmen van matties, van het verleden, van de aanklager. Maar wat we moeten leren, is om de stem van de Goede Herder te leren kennen.”

De boodschap ‘naar welke stem luister je’, kwam veel terug bij de tieners. Zelfs tijdens het volleyballen met Karim werd dit aangehaald. “Dat vind ik power, want dan weet je dat het is aangekomen.”

“Er zit zoveel onder de oppervlakte bij de tieners. Velen lopen met grote lasten, of hebben geen focus. Als je ‘koffer’ vol zit met Netflix, games en je uiterlijk, kan dat een last worden. Je hebt geen tijd meer om te bidden en dat maakt je belast.”

Juist door ‘real’ te zijn, merkte Karim dat de tieners ook open waren. Zo schreef hij ook zijn eigen lasten op papier. “Ik zei: ‘Jongens, ik heb ‘angst’ opgeschreven. Ik vind soms dingen heel spannend. Ik heb ook ‘vrees voor mensen’ opgeschreven, omdat ik het vaak goed wil doen voor mensen.’ We verscheurden deze briefjes en brachten het bij het kruis.” Landoulsi vertelt dat tieners in tranen naar het kruis liepen om het briefje daar te brengen.

Gen-Z
Het enthousiasme wat Landoulsi ziet, staat dat niet in schril contrast met wat we lezen over deze generatie? De Gen-Z is dé ontbrekende generatie in de kerk. “Natuurlijk, ik herken dit. Maar het ligt zeker voor een groot deel aan onze eigen insteek.”

“Ik kom vaak bij tienerdiensten, waar gezegd wordt: ‘Ja, het wordt moeilijk vandaag.’ Ze zien beren op de weg.”

“Ik kom vaak bij tienerdiensten, waar gezegd wordt: ‘Ja, het wordt moeilijk vandaag.’ Ze zien beren op de weg. Terwijl ik dan zeg: ‘Nee, ik geloof dat God gaat werken.’ Wat ik zie is dat de manier waarop je tieners benadert, zeer bepalend is. Zie de potentie, de mogelijkheden en datgene wat God wil doen in ze!”

Om deze generatie te bereiken, heeft Karim vier r-en. Hij vertelt.

1. Real zijn

“Mensen moeten proeven dat je echt bent. Als ik ga preken bij Royal Adventure, sta ik niet alleen een mooi verhaal te houden. Nee, ik duik in het programma. Ik doe mee met volleybal, games, de schuimbaan. Zo ontstaat er een relatie. Als je vervolgens preekt, luisteren tieners heel anders.”

2. Ruimte

“Er moet ruimte zijn. Ruimte om te falen en fouten te maken, maar ook ruimte om te groeien. Bijvoorbeeld om te bidden voor gasten. Ik hou ervan om tieners ruimte te geven door ze een korte boodschap te laten brengen (“power preach”) of ze te laten bidden voor mensen. Dat is niet altijd perfect, maar dat is hoe ze groeien.”

3. Relevant

“Heb een boodschap waar ze woensdag nog iets aan hebben. Spreek ook hun taal. Wat jongeren veel zeggen is: ‘Ik haat hem, jongen.’ Als ik dan spreek over vergeving, haal ik die zinnen aan. Zo beseffen ze: ‘Oh, dat zei ik vorige week nog.’”

4. Revival

“Ik geloof in een krachtige beweging van Gods Geest onder deze generatie. Als tieners echt willen, dan zitten er geen religieuze belemmeringen in hen. Nee, dan gaan ze los. Ze bidden dan voor de zieken, delen het evangelie. Ik zag vorige week ook echt revival.”

“We helpen de tieners ook om die revival vervolgens uit te delen aan hun leeftijdsgenoten. Zo is de ‘touch from heaven’ niet alleen voor henzelf, maar ook voor de ander….zo zijn zij de ‘touch from heaven’ voor de ander!”

Bekijk hier een van de preken:

https://www.youtube.com/watch?v=ZoKmTZKIx14

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen