Volgens Karl Noten ben je rentmeester over je lichaam: “God vindt het heel belangrijk dat je genoeg vitaminen eet”

Fysiotherapeut en docent Karl Noten vertelt dat wij als christenen stelselmatig te weinig vitamine binnenkrijgen. Op lange termijn zorgt dat ervoor dat we niet goed op onze tempel, het lichaam, passen. “Ik geloof dat we bij God ook verantwoording zullen afleggen hoe we voor ons lichaam hebben gezorgd.” Hij vertelt hoe we dit kunnen veranderen en wélke vitaminen zo belangrijk zijn.

Wie denkt dat je door af en toe wat groenten en fruit te eten genoeg vitaminen binnenkrijgt, komt bedrogen uit, zegt Karl. “Dat we gezonde, evenwicht voeding eten, is een leugen.”

Vitamine-arm
“De groenten en fruit in de supermarkt zijn meestal gemaakt onder lampen in kassen, gestimuleerd door groeiversnellers. Daar krijg je zeer vitamine-arme groenten van. Als fruit of groente buiten geteeld wordt, gaan ze vanwege het weer en de wind antioxidanten produceren. Dat verhoogt de kwaliteit.”

“Een Nederlandse tomaat ziet er mooi uit aan de buitenkant, maar is het meestal smakeloos.”

“Kijk naar mediterrane landen. Als je daar een tomaat plukt, ziet die er vaak lelijk uit. Maar de smaak is vol, omdat het rustig heeft kunnen groeien onder de volle zon. Een Nederlandse tomaat ziet er mooi uit aan de buitenkant, maar is het meestal smakeloos.”

“Als je naar studies van het Voedingscentrum kijkt, lijkt het alsof er veel vitaminen in producten zitten, maar die studies gaan dertig jaar terug in de tijd. Het is nu gebrekkig.”

Compenseren
Karl geeft tips hoe je dit goed kunt compenseren. “Je moet het goed aanvullen met multivitaminen en vitamine C. Koop niet te goedkope pillen, want goedkoop is duurkoop. Ik werk veel met Vitakruid en die zijn goed. Het is heel belangrijk om genoeg vitamine C te hebben. Daar zitten anti-oxidanten in die de ontsteking remt en de gezondheid bevordert.”

“Je moet het goed aanvullen met multivitaminen en vitamine C. Koop niet te goedkope pillen, want goedkoop is duurkoop.”

Stel dat je biologische broccoli van de Albert Heijn koopt, hoe ver kom je dan met je vitaminen? “Zeker het biologische soort is heel goed, daar zit veel vitamine C in. Maar nu kom je bij het volgende probleem. Je lichaam moet het ook goed opnemen. Het verdwijnt in je maag en wordt verteerd via maagsappen. Vervolgens moet het in twee uur opgenomen worden in de dunne darm.”

“Door onze levensstijl is onze opnamecapaciteit verminderd. Je hebt dus alsnog de supplementen nodig, om dat te verbeteren. Een groentesmoothie is heel goed, maar multivitaminen en Vitamine C (dosis: 1000) horen hierbij. Daarbij is het ook belangrijk om vitamine D3 te nemen, bij voorkeur als druppel onder de tong.”

Duur
Als je hier nauwkeurig op let, kom je wel duur uit. Karl reageert: “Als je dat duur vindt, dan zeg je eigenlijk: ‘Mijn gezondheid is niet de moeite waard.’ Er liggen zoveel terminale mensen in het ziekenhuis die enorme spijt hebben dat ze niet gezonder hebben geleefd. Ze zouden al hun geld ervoor over hebben, maar het is te laat.”

“Natuurlijk kun je niet alle ziekten uitbannen, maar heb je er alles aan gedaan?”

“Natuurlijk kun je niet alle ziekten uitbannen, maar heb je er alles aan gedaan? Als we tegenover God verantwoording afleggen over ons leven, kunnen we dan zeggen dat we goed genoeg voor onze tempel, ons lichaam, hebben gezorgd? Het is Bijbels als je geld besteedt aan deze tempel. Ik zie dat God dat zegent.”

Bekijk de video om de hele boodschap van Karl Noten te bekijken!

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen