Michael W Smith daagt kerk uit om ‘crisis’ van vaderloosheid onder ogen te zien

Grammy Award-winnende zanger Michael W. Smith daagt de kerk uit om de crisis van vaderloosheid onder ogen te zien. Hij daagt de kerk uit om Gods hart voor Zijn kinderen te weerspiegelen. Dit kan de kerk doen door te dienen als mentoren en vaderfiguren voor de vaderlozen.

In een interview met The Christian Post ging Smith in op de tragische gevolgen van de afwezigheid van vaders in het leven van hun kinderen. Die gevolgen gaan van drugs- en alcoholverslaving tot zelfmoord onder tieners. Studies tonen aan dat wel 39% van de leerlingen van groep 3 tot en met het laatste jaar van de middelbare school (17-18 jaar) vaderloos is.

Vaderfiguren
“We hebben veel vaderfiguren nodig. Er zijn duizenden jonge mannen die mentoren nodig hebben. Ik denk niet dat dat de taak van de overheid is. Ik denk dat het de taak van de kerk is om mentor te zijn’, zei Smith.

“Het is een crisis die we onder ogen moeten zien. We moeten beseffen dat we een deel van de oplossing moeten zijn. Het is een crisis waarvan we ook moeten beseffen dat we de handvatten hebben om een ​​oplossing te zijn en te helpen. De kerk moet opstaan, en ik wijs ook met de vinger naar mezelf”, voegde hij eraan toe.

Eigen vader
Als vader van vijf kinderen en grootvader van 16 kinderen is vaderschap een onderwerp dat Smith na aan het hart ligt. En het was de liefde, het geduld en de opoffering van zijn eigen vader, Paul Smith, die zijn eigen leven veranderde en hem leerde over het karakter van God.

“Mijn vader heeft me op veel manieren geleerd hoe God is”, zei de zanger over zijn vader, die in 2015 stierf. “Hij was er mijn hele leven voor me en hield van mij. Mijn vader had zoveel eigenschappen van God en zijn glas was altijd halfvol. Hij was vrolijk en lachte elke dag. Ook voedde hij de daklozen en hij hield veel van mijn moeder.”

Boek
Nu eert Smith de erfenis van zijn vader in zijn onlangs uitgebrachte boek ‘The Way of the Father: Lessons from My Dad, Truths about God’. Daarin deelt hij hartverwarmende verhalen uit het leven van zijn vader en hoe zijn karakter dat van God weerspiegelde. Van onvoorwaardelijk liefhebben tot triomferen in het gezicht van een tragedie.

Van zijn bescheiden afkomst (West Virginia) tot optredens voor miljoenen op podia over de hele wereld; zijn vader was altijd zijn grootste fan, aldus Smith. Hij vertelde hoe zijn bejaarde vader een keer viel en met een ambulance naar een nabijgelegen ziekenhuis moest worden vervoerd. Zijn vrouw en zoon keken geschokt toe. Maar terwijl hij op de brancard lag, hief Paul Smith zijn hoofd op en zei tegen de ambulancebroeders: ‘Weten jullie wel wie dat is? Dat is mijn zoon, Michael W. Smith.’

Bijzondere openbaring
“Hij was zo trots op me”, herinnert Smith zich, terwijl hij grinnikt. “Hij vond me zo speciaal dat hij dacht dat ik alles kon (‘he thought I had hung the moon’ – Am. spreekwoord – red.). Nadat hij zijn vader die woorden had horen spreken, zei de zanger dat hij de stem van God hoorde zeggen: ‘Dat is hoe ik over jou denk.’

“Dat was een bijzondere openbaring voor mij”, zei hij. “Ik heb dat verhaal bij veel concerten aan het eind van de avond verteld. Dan trok ik een vergelijking met de liefde van God voor de mensen.”

God als Vader
Door de manier waarop God in sommige evangelische kringen wordt afgeschilderd, zei Smith, worstelen veel mensen “met het idee om vrienden met God te zijn”. Hij voegde eraan toe: “Ze kunnen niet helemaal bevatten dat Hij echt over je zingt en danst. In al deze beloften van God zegt Hij eigenlijk gewoon hoe Hij als een Vader voor je wil zijn.”

Ook komt het voor dat sommigen die opgroeiden met gewelddadige vaders of geen vaderfiguur hadden, vanwege hun ervaringen niets met God te maken willen hebben.

“Het is een lastige zaak om… in staat te zijn om de waarheid te portretteren,” zei hij. ‘Maar je ziet eindelijk dat mensen het snappen, en het is alsof er een gloeilamp aangaat. Het is een ‘game-changer’ omdat je nooit in staat zult zijn om je volledige bestemming uit te leven totdat je weet dat je geliefd bent.”

Hij vervolgde: “Als je het hart van God de Vader begrijpt en weet hoeveel Hij van je houdt, wat doe je dan? Je reageert er gewoon op. En als je erop reageert, wandel je in gehoorzaamheid, en je wilt het juiste doen… je wilt gewoon God behagen; je zegt: ‘God, wat kan ik doen om Uw Koninkrijk te bevorderen? Vanwege wat Hij voor je heeft gedaan, wil je gewoon van Hem houden.”

Hoop
‘Als je ziet dat mensen gekke dingen doen, dan kennen ze de Vader niet. Maar ze kunnen de Vader kennen. Ik heb het kwaad gezien zoals jij het nog nooit hebt gezien, en ik heb gezien dat die mensen hun hart tot Jezus keerden. Er is dus hoop voor iedereen.”

Gepassioneerd voor het omzien naar de volgende generatie, richtte Smith bijna 30 jaar geleden Rocketown of Middle Tennessee op. Dat is een op geloof gebaseerde jeugdhulpverleningfaciliteit in het hart van het centrum van Nashville.

Veel van wat we doen, is dat we kinderen begeleiden en liefhebben die niet uit gezonde gezinnen komen”, zei hij. “Deze kinderen weten dat ze geliefd en gekoesterd worden. Wat ze ook hebben gedaan of waar ze vandaan komen, we houden gewoon van ze.”

Game-changer
Smith zegt dat hij bidt dat door zijn boek lezers zich gaan realiseren wat voor goede Vader God werkelijk is. Hij benadrukt dat geloven in Gods goedheid een ‘game-changer’  is.

Om kinderen op te voeden die de Heer kennen en liefhebben, moedigde de zanger ouders aan om met hun kinderen te communiceren, zich te verontschuldigen als ze ongelijk hebben en, belangrijker nog, van hun kinderen te houden zoals Jezus van hen houdt. “En dat gaat gepaard met veel geduld en grenzen”, zegt hij.

‘Ik heb mijn problemen – die we hebben allemaal, maar als er iets goeds in mij is, is het in de eerste plaats het werk van Christus in mijn leven. Het is mijn vader en hoe mijn vader me leerde om het leven te leven en hem te zien voordoen.”

“Er zullen beproevingen en vervolging zijn,” voegde hij eraan toe. “Maar blijf gewoon consistent. Blijf doorgaan. Bid veel. Bid veel voor je kinderen, dat Gods handen op hen zullen zijn en dat er een haag van bescherming om hen heen zal zijn. En leef gewoon het leven.”

Lees hier het volledige artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen