Naar je volle potentieel met een goed ochtendritueel!

Veel mensen wereldwijd, die niet eens geloven in een persoonlijke God, laat staan in een Redder en Verlosser, hebben de kracht ontdekt van een ochtendritueel. Als je googled op ‘morning ritual’ vult google automatisch aan: ‘of successful people!’ De meeste beroemdheden delen hun ochtendritueel graag met de wereld, omdat ze iedereen die vreugde gunnen. Misschien is dat iets dat werkt voor jou, door je te verdiepen in wat Oprah, Steve Jobs, Richard Branson, Jennifer Anderson en anderen erover zeggen.

Dag invliegen 
Je kunt je ook aansluiten bij de 97% niet super succesvolle mensen, die gewoon hun dag invliegen. Sinds kort blijkt dat meer mensen de dag beginnen met Whatsapp dan met email, wat een inspirerende trend! Niet dus. Sterker nog, de indrukken die je ’s-ochtends als eerste op je in laat werken hebben meer impact dan wat dan ook.

“Sterker nog, de indrukken die je ’s ochtends als eerste op je in laat werken hebben meer impact dan wat dan ook.”

Regie 
Het is niet de bedoeling dat wij je gaan voorschrijven hoe jij je ochtendritueel in gaat vullen. Wel deel ik graag de componenten van mijn ochtendritueel met je, omdat ik er heel veel kracht en rust door krijg. Ik hoop dat jij gemotiveerd bent om je eigen ochtend onder de loep te nemen en te ontdekken of jij de dag begint zoals je echt wilt! Als je de dag begint door geleefd te worden, wanneer krijg je dan de regie terug?

Uur 
Vroeger volgde ik het onderwijs over ‘een uur bidden’. De Bijbel heeft genoeg te zeggen over de kracht van een uur bidden en nadat ik dat had gehoord voelde ik de drang om mijn dag niet te beginnen zonder dat uur. Bovendien hoorde ik van vooraanstaande predikers hoe zij tien hoofdstukken per dag in de Bijbel lazen, dus ook dat voegde ik toe aan mijn ochtendritueel. In mijn ijver voegde ik alle componenten toe die ik hoorde en dus deed ik belijdenissen, mediteerde ik over teksten en was ik ruim twee uur bezig voordat ik over kon gaan tot de orde van de dag.

“In mijn ijver voegde ik alle componenten toe die ik hoorde en dus deed ik belijdenissen, mediteerde ik over teksten en was ik ruim twee uur bezig voordat ik over kon gaan tot de orde van de dag.”

Kramp 
Ik heb geen enkele spijt van deze tijd in mijn leven met deze ochtendrituelen, ik heb er veel profijt van gehad, maar het bracht mij meer kramp dan kracht. Toen ik bijna tien jaar geleden weer begon met ondernemen en mijn leven drukker werd begreep ik dat ik dit ochtendritueel niet langer kon volhouden. Ik ging op zoek naar de componenten die ik echt als het meest krachtig had ervaren.

Afleiding 
Waar vroeger mijn nadruk lag op mijn ‘tijd met God’ in de ochtend, ligt nu mijn nadruk op mijn ‘wandel met God’ de hele dag door. In de ochtend neem ik graag de tijd om te wandelen, omdat ik daarmee veel dingen combineer die mijn rust geven. Ik zorg er bovendien voor dat ik de dag begin met een paar hoofdstukken uit de Bijbel, voordat ik mijn email, WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram, Telegraaf app open. Sterker nog, vaak open ik die apps niet eens meer, omdat ik merk dat die alleen maar afleiding brengen.

Sinds een tijd neem ik minimaal tien minuten om stil te zijn. Dit blijkt voor mij een zeer krachtige dagopening. Sowieso wissel ik componenten af, schrijf ik vaak mijn doelen op, neem ik tijd met mijn visionboard app, lees ik een inspirerend boek, luister ik bijna elke ochtend naar een inspirerende boodschap en dat allemaal in een leven waarin ik directeur en/of aandeelhouder ben van zes BV’s en voorganger van een kerk.

Componenten 
In die tien minuten wissel ik ook verschillende componenten af, al begin ik altijd met dankbaarheid voor wat God in mijn leven heeft gedaan en voor de kleine dingen van de dag van vandaag. Ik zorg dat ik mijn hart open, dat ik me geliefd weet en dat ik weet dat ik Gods liefde het best beantwoord door me te laten liefhebben. Ik vul me met het besef dat God enkel goede plannen en gedachten voor me heeft (Jeremia 29:11). Ik neem tijd om enkele doelen te visualiseren die ik in de komende tijd graag zie manifesteren. Ik stel me voor dat het zo is als ik graag wil en laat dat inwerken op mijn volledige voorstellingsvermogen.

“Ik zorg ervoor dat wat ik me voorstel iets is waarvan ik overtuigd ben dat het in lijn is met Gods wil en belofte en test ook of ik die diepe vrede ervaar als ik mijn aandacht hierop richt.”

Net zoals wanneer je lang denkt over je lievelingseten, het water in je mond begint te lopen, zo stel ik het me net zo lang voor totdat het reëel voor me is. Ik zorg ervoor dat wat ik me voorstel iets is waarvan ik overtuigd ben dat het in lijn is met Gods wil en belofte en test ook of ik die diepe vrede ervaar als ik mijn aandacht hierop richt. Vaak neem ik ook de tijd om me af te vragen hoe ik deze dag anderen tot zegen kan zijn en een kanaal voor God kan zijn.

Overwinning voor de wedstrijd 
Aan het begin keek ik af en toe of de tien minuten al voorbij waren, tegenwoordig word ik opgeschrikt door mijn timer na tien minuten. Ik dank God dan voor Zijn kracht, liefde en wijsheid die in mij is en weet dat als God voor me is, niets en niemand tegen me kan zijn! Een piloot checkt niet in de lucht of alle apparatuur goed werkt. Al voordat hij opstijgt heeft hij zich ervan verzekerd dat hij veilig kan landen op de plek van bestemming. Laten wij zijn als die piloot en voordat we de dag beginnen tijd nemen om zeker te weten dat we onze bestemming gaan bereiken. Al snel zal je ontdekken: je kunt de wedstrijd winnen voordat hij begonnen is, door te leven vanuit de rust!

Deel het met elkaar 
Nogmaals, we kunnen elkaar niet vertellen wat bij de ander werkt, maar we kunnen elkaar wel inspireren. Heb jij componenten in je ochtendroutine die jou bekrachtigen? Deel het met anderen door op Facebook te reageren. We zijn super benieuwd naar jouw routine!

Dit artikel is geschreven door Gert-Jan Goldschmeding, voorganger van Lifeconnexxion.

Bekijk hier de video!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen