Negen jaar en 782.000 woorden later voltooit vrouw met Down een handgeschreven Bijbel

Kenny Campbell was bezig met de voorjaarsschoonmaak toen hij een stapel papieren vond met het handschrift van zijn dochter Caroline erop. Hij keek naar de pagina’s en realiseerde zich dat er iets speciaals aan was. Het was de Bijbel, woord voor woord met de hand overgeschreven.

De Campbells gaan naar de Community Bible Church in Beaufort County, South Carolina. Hun tienerdochter, die het syndroom van Down heeft, schreef de verzen op waarover hun voorganger preekte. Carl Broggi is een Bijbelverklarende prediker, die vers voor vers uitlegt; Caroline had die verzen met de hand overgeschreven.

“Het is geweldig, Caroline, hoeveel je hebt geschreven”, zei Kenny tegen haar. In een opwelling zei hij dat ze de hele Bijbel wel kon overschrijven. “Ja, oké”, zei Caroline.

Negenjarig project
Met die twee woorden begon een negenjarig project. Caroline begon in januari 2012 en eindigde in juni 2021. Nu ze 28 is, heeft ze de hele Bijbel met de hand overgeschreven. Ze begon in Genesis en werkte zich door de hele Bijbel heen tot aan Openbaring. Daarbij schreef ze alle 782.815 woorden uit haar New American Standard Bible uit 1973 op.

Caroline’s moeder, Jennifer, schat dat het voltooide manuscript meer dan 10.000 pagina’s telt. Het is gebundeld in 43 mappen. “Toen ze eenmaal begon, stopte ze gewoon niet meer”, zegt Caroline. “Ze zette door vanuit haar toewijding aan de Bijbel en haar verlangen anderen aan te moedigen. Ze zei daarbij: ‘Ik wil mensen inspireren om de Bijbel te leren kennen’.”

Geen beperkingen
Kenny en Jennifer geven aan dat dit belangrijk is geweest voor hun ervaring met het opvoeden van een dochter met het syndroom van Down. Ze hebben moeten leren haar geen beperkingen op te leggen. Toen hun dochter werd gediagnosticeerd, maakten ze zich grote zorgen. Maar al snel besloten ze haar te behandelen als elk ander kind. Ze ontdekten dat ze hen af en toe volledig versteld deed staan met de verbazingwekkende manieren waarop ze anders was.

Diversiteit
Bethany McKinney Fox, voorganger van de Beloved Everybody Church in Los Angeles en auteur van ‘Disability and the Way of Jesus’, zei dat Caroline’s Bijbel een goed voorbeeld is van de verschillende manieren waarop mensen met God kunnen omgaan.

In veel kerken waar de meeste mensen dezelfde intellectuele en ontwikkelingscapaciteiten hebben, zijn de vormen van aanbidding beperkt. Mensen in de gemeente hebben met verschillende hersens en lichamen kan een omgeving bevorderen die openstaat voor een grote diversiteit aan manieren van aanbidding.

“caroline is zo’n inspiratiebron voor zovelen, zowel binnen als buiten onze gemeente.”

Hele wezen
“Het geeft de mogelijkheid om verschillende manieren te ontdekken waarop je met God kunt omgaan en ik denk dat dat heel behulpzaam is”, zei Fox. “We zijn duidelijk geroepen om met ons hele wezen volgelingen van God te zijn. Jezus zei niet tegen de vissers: ‘Hier, lees dit boek maar. Geloof deze dingen, dan komt het wel goed.’ Het was: ‘Kom met je hele leven en volg Mij.’”

Fox’s kerk, Beloved Everybody, beschrijft zichzelf als “een gemeenschap van mensen met en zonder intellectuele beperkingen, ontwikkelingsbeperkingen en andere beperkingen die Jezus volgen en samen leiden en deelnemen.” Ze moedigt kerken aan meer open te staan ​​om mensen zoals Caroline volwaardige deelnemers van hun gemeente te maken.

Getuigenis
Broggi, de voorganger van de Community Bible Church, is het daarmee eens. “We zijn zo trots op Caroline. Ze is een groot getuigenis voor onze kerk en voor de Heer”, zegt hij. “Caroline is zo’n inspiratiebron voor zovelen, zowel binnen als buiten onze gemeente.”

Caroline maakt deel uit van het welkomstteam in de kerk en bezoekt regelmatig gemeenteleden die in verpleeghuizen wonen. De kerk organiseerde een feest voor haar in juni, toen ze klaar was met het overschrijven van Openbaring.

Openbaring, zoals Caroline je uit het hoofd kan vertellen, heeft 22 hoofdstukken. Toen ze in de loop van de jaren alle boeken van de Bijbel had overgeschreven, kondigde Caroline met trots het aantal hoofdstukken per boek aan. “Genesis heeft 50. Leviticus, 27. De langste en meest uitdagende was Psalmen, met 150 hoofdstukken”, zei ze. Ze heeft het nummer van elk Bijbelboek onthouden. “Mijn favoriete boek is Esther.”

Toewijding
Zelfs toen het project zich uitbreidde – in hoofdstukken en jaren – overwoog Caroline nooit om te stoppen. Ze besteedde ongeveer twee uur per dag aan het overschrijven en stopte niet. Het maakte niet uit waar ze was. Soms was ze thuis. Soms was ze met haar ouders op een golfbaan. Dag aan dag verslond ze als het ware de woorden.

“Het was geweldig om haar dat te zien doen,” zegt Kenny. “Het was nooit saai om haar te horen zeggen waar ze was of wat ze aan het doen was. Er was geen aanmoediging voor nodig om haar door te laten gaan.”

Geïnspireerd door haar toewijding aan de Bijbel, probeerde Kenny soms ook dat boek van de Bijbel door te lezen waar Caroline aan werkte. Vaker wel dan niet, was zij eerder klaar.

“als iemand een dierbare heeft verloren, neemt ze de tijd om psalm 23 op te schrijven en geeft dat dan aan die persoon.”

Investering
In de loop der jaren hebben de Campbells zich erover verwonderd hoe Caroline uitblinkt in het leven. Ze beschouwen Jennifer’s overleden moeder, Norma, als een enorme hulp voor hen in de beginjaren. Norma was een gepensioneerde lerares en wijdde uren aan Caroline. Zo leerde ze haar piano spelen, fietsen en schrijven.

“Ze was zo’n sleutelpersoon in zoveel dingen die Caroline vandaag doet,” zei Kenny. “Het is een constante herinnering aan haar kwaliteiten die ze zo liefdevol heeft ingezet om in Caroline te investeren.”

Vruchten van de Geest
Jennifer zei dat als ze haar dochter ziet, ze regelmatig wordt herinnerd aan de vruchten van de Geest. Caroline kan het zien wanneer mensen gewond zijn. Als ze weet dat iemand een dierbare heeft verloren, neemt ze de tijd om Psalm 23 op te schrijven en geeft dat dan aan die persoon.

Een paar jaar geleden kreeg ze een baan bij Zaxby’s, een Amerikaanse keten met kippenvleesproducten. Daar is Caroline erkend voor haar blijdschap.

Hollis Murray, eigenaar van de lokale franchiseonderneming, heeft gezegd dat hij al wist dat Caroline bijzonder was tijdens hun eerste ontmoeting bij het sollicitatiegesprek.

“Ik kwam uit dat gesprek en zei: ‘Dit meisje is een ster’ “, zei hij in een video die werd gepost om Caroline te erkennen. “Haar persoonlijkheid straalt. Ze is een echte ster, en haar ster straalt helder. Haar houding verbetert die van ons.”

Rechttoe rechtaan
Hoe blij de Campbells ook zijn om Caroline te zien slagen in haar werk of als een geweldige vrijwilliger in de kerk, het meest verheugd zijn ze over de manier waarop ze haar geloof uitleeft.

Kenny en Jennifer zeiden dat ze hun best deden om Caroline op een normale manier over God en verlossing te leren. “Het evangelie is vrij rechttoe rechtaan en eenvoudig te begrijpen: de dood, begrafenis en opstanding. Ze leerde die waarheid kennen”, zegt Kenny. “Zo is het maar net”, beaamt Caroline.

Geschenk
Sinds haar handgeschreven Bijbel aandacht in de media heeft gekregen, is Caroline blij te horen dat ze anderen heeft geïnspireerd om van het Woord te houden zoals zij dat doet. Onlangs kreeg ze een brief van een seminariestudent aan de westkust die haar vertelde dat hij ook de Bijbel met de hand zou gaan overschrijven.

Kenny en Jennifer hopen ook dat het gezinnen en kerken zal aanmoedigen om meer open te staan ​​voor mensen met beperkingen.

“Zo vaak richten mensen zich op het negatieve en niet op het positieve”, zegt Kenny. “Ze beseffen niet dat God hen een geschenk heeft gegeven.”

Lees hier het Engelse artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen