New Faith Network helpt als ‘christelijke Netflix’ duizenden gezinnen om positieve films te kunnen kijken

In een tijdsbestek van een paar jaar is New Faith Network (NFN) uitgegroeid tot een platform waar een fors deel van de christelijke gezinnen gebruik van maakt. Het aanbod is gemixt, vertelt Machiel Copier. “We hebben films die een expliciet christelijke boodschap hebben, maar ook films die prettig zijn als je wilt ontspannen.” In dit artikel vertelt Copier over de missie van NFN en hoe hij God er doorheen ziet werken.

New Faith Network begon als een platform met veel geloofsopbouwende filmpjes en artikelen, maar al snel merkte de organisatie waar de mensen écht op afkwamen. “We hadden christelijke films op de site staan en daar gingen mensen massaal naartoe.”

“Toen gingen we op een zoektocht. De vraag was: zijn er meer van dit soort films en is er genoeg aanbod om het platform mee te kunnen vullen om hen abonnee te houden? Mijn collega is naar de Verenigde Staten gegaan om dit uit te zoeken en contacten te leggen.”

“Al snel kwamen we erachter dat er heel veel christelijke films waren. Maar die hadden in Nederland nooit een podium gekregen. Al vrij snel begonnen we deze films vanuit Amerika op onze platforms te zetten. Dat werkte goed.” 

Imago
Het imago van christelijke films is dat het vaak lage kwaliteit is en niet goed geacteerd wordt. Desondanks weet NFN het een professionele uitstraling te geven. Hoe komt dat? “Een gedeelte van de christelijke films is ook zeker van een laag niveau. Tegelijkertijd zien we de budgetten omhooggaan en verbetert het. Maar nog steeds zie je mensen met een mooi verhaal die zonder goede apparatuur een film maken. Dat is een groot contrast met wat je in de bios ziet.”

Tegelijkertijd zijn er ook uitschieters in de christelijke filmwereld, ziet Machiel. “’I Can Only Imagine’ is bijvoorbeeld een hele goede film die grotere platforms wist te bereiken en ook in de bios wordt gedraaid. Dat is geweldig en levert de makers budgetten op waardoor ze weer nieuwe goede films kunnen maken. NFN heeft een katalyserend effect op de budgetten van filmmakers.

“Soms is een verhaal zo goed, dat we iets lagere kwaliteit voor lief nemen. Maar er zijn zeker veel films die bij ons afvallen.”

Natuurlijk zijn wij als NFN ook kritisch op wat we aankopen. Je kunt het geld maar een keer uitgeven, dus je kunt niet alles aankopen. Soms is een verhaal zo goed, dat we iets lagere kwaliteit voor lief nemen. Maar er zijn zeker veel films die bij ons afvallen.”

De term ‘christelijke netflix’ valt vaak als het gaat om NFN, maar zelf noemen ze zich niet zo. “Netflix is natuurlijk puur gericht op entertainment, terwijl wij de mensen wel iets mee willen geven. Natuurlijk hebben we ook veel entertainment-films en video’s die ‘lekker wegkijken’. Maar als mensen er wat aan gehad hebben, zijn we heel blij.”

Christelijke boodschap
Het aanbod bij New Faith Network is breed en niet expliciet christelijk te noemen. Zo zijn er ook actiefilms of romantische films. Echter zijn er enkele duidelijke criteria: geen seks of vloeken, bijvoorbeeld. 

“Daarnaast willen we zorgen dat er altijd films tussen zitten met een exclusief christelijke boodschap. Die staan weer tegenover de entertainmentfilms die er ook zijn. Ik zeg altijd op de redactie: ‘Christenen zijn net mensen.’ Ze willen ook gewoon relaxte films kijken op een avond na werk of in het weekend. Alleen zorgen we ervoor dat het geen rare films zijn.”

“We gaan ook uit van de ‘dove rating’ vanuit de VS, die strenge leeftijdsindicaties geeft bij films. Zo is een film over de kruisiging van Jezus natuurlijk niet geschikt voor kinderen.”

De missie van NFN, waar ze al volop mee bezig zijn, is nu om dit concept in andere landen te brengen, bijvoorbeeld in Australië en Noorwegen, die wel een sterke christelijke DVD-markt hadden, maar die nu wegvalt.

Krenten in de pap
Machiel vertelt dat er reacties van mensen zijn die voor hem de krenten in de pap zijn. “Ik had bijvoorbeeld contact met een vrouw die na het verlies van haar zoon moeite had met het geloof. Maar juist in de lockdown ging ze christelijke speelfilms kijken en die hielpen haar om weer met het geloof bezig te zijn. Dat vind ik mooi.”

“Ik denk dat NFN in deze tijd zeer onderscheidend is. De films die kinderen kijken zijn extremer geworden en wij hopen een alternatief aan te bieden. Natuurlijk kunnen wij niet uitsluiten dat kinderen ook andere beelden zien, maar we kunnen er wel een positieve bijdrage aan leveren. In mijn gezin hadden we thuis filmavonden waarbij we films keken die ons een boodschap meegaven. Ik hoop dat wij een platform kunnen zijn die dat biedt.”

Klik hier voor meer informatie.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen