Nieuwe Ranglijst Christenvervolging Open Doors: “Dieptepunt voor vrijheid van godsdienst wereldwijd”

Op de nieuwe Ranglijst Christenvervolging van Open Doors staat voor het eerst in twintig jaar een ander land dan Noord-Korea op nummer één: Afghanistan. Noord-Korea staat nu op de tweede plek. Dat meldt Open Doors op haar website.

De vervolging van christenen wereldwijd is dit jaar extreem veel erger geworden. Er worden 20 miljoen meer christenen vervolgd dan vorig jaar. Het totale aantal vervolgde christenen is nu 260 miljoen. Dat betekent dat 1 op de 7 christenen niet in vrijheid in Jezus kan geloven. Open Doors spreekt van een “dieptepunt voor de vrijheid van godsdienst wereldwijd”.

Afghanistan
De kleine ondergrondse groep christenen in Afghanistan heeft het het moeilijkst. Zodra hun geloof wordt ontdekt, worden christenen daar geëxecuteerd door de talibanstrijders die in augustus de macht overnamen. Ook op bekering tot Jezus staat de doodstraf.

Die machtsovername van de taliban en het feit dat strijdkrachten uit het Westen uit Afghanistan zijn weggegaan, is een aanmoediging geweest voor islamitische extremisten in de hele wereld. Directeur van Open Doors, Maarten Dees, zegt daarover: “Extremisten wereldwijd krijgen een helder signaal: zij kunnen ongecontroleerd doorgaan met hun gewelddadige streven naar macht en invloed”.

China
In China gebruikt de overheid de coronacrisis om de kerk dwars te zitten. Dat wordt gedaan onder het mom van dat het ‘nationale belang’ niet ondermijnd mag worden. Ook gebruikt het land nieuwe technologie om meer controle over christenen te krijgen.

Andere Aziatische landen zoals Myanmar en India kijken naar China als voorbeeld als het gaat om het voorop stellen van ‘nationale eenheid’, waardoor christenen het moeilijker hebben. Het uitgangspunt is vaak: één land, één volk, één religie.

Lees hier het volledige artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen