Piet van Walsem enthousiast over de ultieme vrijheid die in God is: “Hij pusht je niet om Zijn wil te doen”

Piet van Walsem groeide op in een positief christelijk gezin, maar had altijd het gevoel dat hij dingen moest doen voor God. Dat gevoel van verplichting gehoorzaamde hij, maar op zijn tiende was hij het zat. “Ik geloofde dat ik geen vrijheid had en straf zou krijgen als ik niet gehoorzaamde.” Een ontmoeting met God zette zijn beeld van God op zijn kop en bracht een diep verlangen om Gods wil wél te doen. Hij schreef een boek over de natuur van God, getiteld ‘Ik ben’.

“Toen ik God leerde kennen, besefte ik: God heeft gekozen om van mij te houden. Dat is Zijn keuze, mijn gedrag doet daar niets aan af. Vervolgens is het mijn keuze om wel of niet van Hem te houden. Die vrije keuze is voor mij levensveranderend geweest.”

Iets van deze genade van God, zag Piet terug in zijn eigen vrouw. Hij vertelt. “We zijn door een crisis geweest samen, maar we kozen ervoor: wat je ook doet, ik hou van je en ik blijf bij je. Vroeger deed ik dingen voor mijn vrouw en ik dacht: zolang ik goede dingen voor haar doet, houdt ze van mij. Maar tijdens die moeilijkheden werd duidelijk dat ze ook zonder dat ik goed deed, van mij hield.”

“Zodra je als christen, bijvoorbeeld in de kerk, het gevoel hebt dat je iets moet doen om goedkeuring te krijgen, dan is het niet zoals God dat bedoeld heeft.”

“We hebben een boek samen geschreven, waarin ook onze dochter een getuigenis zette. Ze wilde voor Jezus kiezen, niet om haar ouders, maar omdat ze het zelf wilde. Ze wilde Jezus volgen en ze heeft altijd de vrijheid thuis gevoeld om daar wel of niet voor te kiezen. Dat raakte mij wel als vader. Zodra je als christen, bijvoorbeeld in de kerk, het gevoel hebt dat je iets moet doen om goedkeuring te krijgen, dan is het niet zoals God dat bedoeld heeft.”

Spannend en opwindend
Juist door met God te leven, en daar in vrijheid voor te kiezen, wordt het leven spannend en opwindend, ontdekte Piet. “God heeft mij gevormd in het beeld die ik in Hem kon vinden. Mijn uiterlijke ‘Ik ben’, die de wereld ziet vanaf de buitenkant, is steeds meer gestorven. Daardoor is de echte ik, de innerlijke ik, meer naar voren gekomen.”

“Vroeger stond ik als onderwijzer voor de klas en ik was super onzeker, wat een effect had op de kinderen. Totdat ik God leerde kennen, de ‘Ik ben’. Ik ging toen anders over mezelf denken en mijn manier van lesgeven veranderde daardoor. Ik werd veel zelfverzekerder. Dat is je innerlijke ik, je identiteit.”

Thuissituatie
“Ik ken ondernemers die heel goed zijn in hun werk, maar een slecht beeld hebben van zichzelf. Dat is misschien begonnen in hun thuissituatie, door bijvoorbeeld een slechte relatie met je vader. Thuis was het een schrikbewind. Maar als je God ontmoet en daarmee ook Zijn Vaderhart, dan komen de pijn en wonden tot genezing. Je wordt daarmee ook een hele prettige ondernemer.”

In zijn boek geeft Piet veel handreikingen hoe je kunt groeien in je bestemming als geliefd en waardevol en zelfverzekerd kind van God, die ook in z’n autoriteit gaat wandelen.

Bestel het boek hier.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen