Waarom het belangrijk is om opwekkingen te bestuderen

Evangelist Tom de Wal geeft leiding aan Frontrunners Ministries en is bezig met een serie die ‘Gods generalen’ heet. In een aantal artikelen zal Tom waardevolle lessen uit deze serie delen. In dit artikel gaat het erover waarom het belangrijk is om opwekkingen te bestuderen. 

Waarom we opwekkingen bestuderen
Ik zie altijd dat onderwijs over opwekkingen en bewegingen van Gods Heilige Geest gigantisch veel impact maken op mensenlevens. Ik denk dat het belangrijk is vanwege drie redenen dat we opwekkingen bestuderen. 

1.   Het zorgt voor geloof

Als we lezen wat God in het verleden heeft gedaan, geeft dit geloof voor vandaag. God is namelijk dezelfde en wil altijd bewegen met Zijn Heilige Geest en mensen aanraken en levens veranderen. Ik geloof dat het belangrijk is dat we verhalen horen over massa’s mensen die in korte tijd tot geloof kwamen, zoals bij de Wales Revival. In die opwekking kwamen tienduizenden mensen tot geloof in een paar weken tijd. Er kwamen zoveel mensen tot geloof en de hele stad was zo onder de indruk van God, dat alle voetbalwedstrijden, vergaderingen en rechtszaken afgelast waren. Bovendien waren alle kroegen gesloten, omdat alle klanten tot geloof gekomen waren. Het is heerlijk om die verhalen te horen zodat er in ons hart geloof ontstaat dat God dit vandaag ook kan en wil doen. 

Als we lezen wat God in het verleden heeft gedaan, dan geeft dit geloof voor vandaag.

Ik vergelijk dit altijd met het verhaal van de four-minute-mile. Jarenlang dachten alle wetenschappers en coaches van topsporters dat het onmogelijk was om 1 mijl (1.6 km) te rennen binnen 4 minuten. Iedereen riep: dat kan niet! Totdat… in 1954 Roger Bannister met een hardloopwedstrijd 1 mijl rende in 3 minuten en 59 seconden. Wat er daarna gebeurde is bijna onvoorstelbaar, maar hierna liepen veel meer hardlopers de mijl binnen 4 minuten. Wat was er veranderd? Ze hadden gezien dat het mogelijk was, dat zorgde voor geloof en gaf hen kracht en energie om ervoor te gaan. Verhalen van opwekking kunnen hetzelfde doen in ons hart. Het zorgt ervoor dat wij het uitschreeuwen: ‘Heer geef een opwekking zoals in Wales, in Nederland!’

2.   Het is belangrijk dat we leren van het verleden

Wanneer we de verhalen bestuderen van opwekkingen en mannen en vrouwen van God die groot gebruikt werden door Hem, komen we niet alleen maar mooie verhalen tegen. We komen ook hele verdrietige verhalen tegen van opwekkingen die veel te vroeg stopten of misliepen. Er is één ding beter dan het leren van je fouten, dat is leren van andermans fouten. We kunnen heel veel leren van alle verhalen, zowel van de goede als minder goede dingen. De Bijbel staat ook vol met verhalen van mensen die de fout in gingen, zodat wij hiervan konden leren. De Bijbel zegt ook in Richteren 2 dat het belangrijk is dat we bekend blijven met wat God heeft gedaan in de generaties voor ons! 

Richteren 2:10 Toen ook zijn leeftijdsgenoten met hun voorouders waren verenigd, kwam er een volgende generatie, die niet vertrouwd was met de HEER en wat hij voor Israël had gedaan. 11 De Israëlieten begonnen te doen wat slecht is in de ogen van de HEER: ze gingen de Baäls dienen.

3.   Het geeft toekomstperspectief

Het bestuderen van opwekkingen geeft ons veel kennis van het verleden en een prachtig toekomstperspectief. Soms zeggen mensen dat pinkstergemeentes geen rijke geschiedenis hebben. Wat een onzin! De eerste kerk in Handelingen 2 was een pinksterkerk, ze was ontstaan op de Pinksterdag. Sinds die dag bestaat de pinksterkerk en ‘charismatisch’ Christendom. ‘Charismatisch’ verwijst naar de genadegave van de Heilige Geest. Al tweeduizend jaar functioneert de kerk hierin. Als we opwekkingen bestuderen zien we echter wel een spectaculaire ontwikkeling van wat God aan het doen is. Door de opkomst van de Rooms-Katholieke kerk is er heel veel kennis van de waarheid van Gods Woord verloren gegaan. Bij de reformatie (rond 1500) werd de kennis over redding, geloof en genade hersteld. Hierna kwam er opnieuw kennis over de waterdoop en een heilig leven (rond 1700), vervolgens kwam er kennis over de vervulling met de Heilige Geest (rond 1900). De afgelopen 100 jaar zijn hier allerlei thema’s aan toegevoegd waar daarvoor nauwelijks kennis over was in de kerk. Denk aan thema’s zoals: genezing, bevrijding, de gaven van de Geest, de vijfvoudige bediening, discipelschap, het Koninkrijk van God, etc. Moet je nagaan wat er de afgelopen tijd is gebeurd! Ik noem dit altijd de vier fases van herstel: 

  • Beweging van vernieuwing (1500-1700)
  • Beweging heiliging (1700-1900)
  • Beweging van bekrachtiging (1900)
  • Beweging van verheerlijking (vanaf 2000)

Bovendien leven we in een tijd van opwekking: 

  • In het Midden-Oosten, Afrika en Azië en Zuid-Amerika zijn gigantische opwekkingen gaande. 
  • Er wordt geschat dat in China 30.000 mensen per dag tot geloof komen. 

We kunnen rustig concluderen dat we op een bijzonder punt in de tijd leven. Het is een voorecht om in deze speciale tijd te leven en mee te bouwen aan Gods Koninkrijk met alle kennis en wijsheid die inmiddels beschikbaar is. Dit geeft een prachtige hoop voor de toekomst. Onze beste dagen liggen voor ons! Dit is de tijd voor de kerk om op te staan en te schitteren, Gods Koninkrijk te bouwen en veel mensen bij Jezus te brengen. 

Er zijn meer moslims tot geloof gekomen in de laatste 20 jaar, dan in de 1500 jaar daarvoor!

Wil je de Voice of Faith serie over Gods Generalen kijken, klik dan hier: 

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen